Silvia de Alba

Silvia de Alba werd geboren in La Barca Jalisco in een zeer muzikale familie. Haar vader had een goede stem en haar moeder, Lina de Alba, zong professioneel in een duo "Las Abajeñas". Ze trad live op in de radiostudios met Mariachi Vargas de Tecalitlán in de jaren 40 en heeft verschillende toernees gedaan door Europa en de VS.
Las Abajeñas (Catalina and Victoria) maakten slechts een paar opnames met Narciso Martinez, die de "huismuzikant" was bij Ideal Records.Martinez begeleidde vele zangers en zangeressen en was zelf als solist een populaire en succesvolle Accordionist.
Twee opnames uit 1948 verschenen in 1991 op de CD : Tejano Roots, The Women. Arhoolie CD 343.

 

 

 

Silvia kreeg de muziek dus met de paplepel ingegoten en vormde al op zeer jonge leeftijd een duo met haar zus Yolanda, genaamd "Las Hermanas de Alba". Het duo had direct veel succes, met een heel authentieke ranchero-stijl, dankzij tv-programma's als Noches Tapatías', 'Así es mi Tierra' en 'Mano a Mano Ranchero', waar ze de kans kregen met grote Mexicaanse componisten te mogen samenwerken, zoals Agustín Lara, Rubén Fuentes, Chucho Monge, José Alfredo Jiménez en Pepe Guízar.

 

 

 

 

Ze reisden af naar de VS, Italie en Spanje en namen diverse platen op bij de maatschappij Musart, waaronder een LP met Mariachi Vargas, gedirigeerd door Ruben Fuentes.

Het duo hield op te bestaan, helaas juist toen het internationale succes op gang kwam, toen Silvia trouwde met een talentvolle Mexicaanse politicus, die belangrijke posten wist te bereiken, zoals gouverneur van de staat Hidalgo en minister van landbouw in het kabinet van president López Portillo.
Silvia werkte samen met haar man en wijdde haar leven aan het vrijwilligerswerk op nationaal niveau. Momenteel is ze voorzitter van een stichting van vrijwilligers, de Asociación Gilberto Hidalgo.

Ondanks haar politieke activiteiten, bleef ze altijd betrokken bij de Mexicaanse muziek. Samen met haar vriendin Maria de Lourdes, die ze had leren kennen aan het einde van de jaren 50 bij de opnames van 'Noches Tapatías', werkte ze in Grupo Impulsor de la Música Representativa de México. Tot op de dag van vandaag blijft ze de Mexicaanse muziek promoten, door gratis concerten te verzorgen voor verschillende instituten en stichtingen in Mexico, en onlangs in Argentinie en Nederland, vergezeld door Carolina de Holanda en de gitarist Pedro Crespo.

Back

Impressum