Carolina de Holanda


Foto: Henry Drost   (Harlinger Courant)

UNA VOZ HOLANDESA CON SENTIMIENTO MEXICANO
 

       De Nederlandse Caroline Voorbergen, geboren in het Westlandse ’s Gravenzande, opgegroeid op de Veluwe in Apeldoorn en afgestudeerd in Zwolle, vertrok op 2 november 1996 naar Mexico. Met haar diploma journalistiek en een studiebeurs op zak, hoopte ze in dit land, na diverse cursussen aan de Universiteit van Guadalajara en een stageperiode bij een Mexicaanse krant, een spannende carrière tegemoet te gaan als correspondente in Mexico voor een Nederlands dagblad. 
Caroline had al jaren een buitengewone interesse in de geschiedenis en cultuur van dit land. Een interesse die was ontstaan in 1992, toen zij in aanraking kwam met de muziek van María de Lourdes, de ‘Ambassadrice van het Mexicaanse Lied’. De unieke, expressieve manier van vertolken van deze zangeres en de meeslepende klanken van haar mariachi-orkest met gitaren, violen en trompetten, raakten Caroline zo, dat ze al gauw geen andere muziek meer draaide. Ze werd lid en later secretaresse van de fanclub van de in Nederland zo populaire Mexicaanse en was bij de concerten altijd op de eerste rij te vinden.
Toen Caroline de kans kreeg met een studiebeurs maar het buitenland te gaan, koos zij dan ook onmiddellijk voor Mexico, het land waar ze via de liederen van María de Lourdes al zoveel over had gehoord.
 

       Toen María de Lourdes vernam, dat haar grootste fan in Mexico was gearriveerd, nodigde ze haar uit bij haar en haar zoon Lázaro in Mexico-Stad te komen wonen. Caroline verhuisde zo al snel van de Universiteit van Guadalajara naar de UNAM van Mexico-Stad en benutte elk vrij uurtje om de Mexicaanse beroemdheid te vergezellen naar optredens, interviews, studio-opnames, feestjes, diners, etc.. Ze reisde zo heel Mexico door en stond daarbij soms zelf ook op de bühne, aangemoedigd door María de Lourdes, die via Caroline aan haar volk wilde laten zien, hoezeer de Mexicaanse muziek in het buitenland wordt gewaardeerd.

       Op 6 november 1997, na een succesvolle, maar zware toernee van María de Lourdes in Nederland, zakte de zangeres op het vliegveld Schiphol in bijzijn van haar zoon Lázaro en Caroline plotseling inelkaar en overleed ter plekke aan een hartaanval. Mexico, Nederland, haar familie, vrienden, medewerkers, fans en zeker Lázaro en Caroline waren diep geschokt.
Caroline Voorbergen besloot, na de eerste klap verwerkt te hebben, toch in Mexico te blijven wonen. Ze nam daar deel aan diverse hommages aan María de Lourdes, waarbij ze de liedjes van het haar zo bekende repertoire van ‘De Stem van Mexico’ interpreteerde.
,,Ik wist niets van zingen en stond geheel onervaren op het podium, maar wilde toch graag een persoonlijke bijdrage leveren aan deze eerbetonen aan María’’, aldus Caroline. ,,Pas toen ik zag hoe positief het publiek en de pers op mijn optredens reageerden, begon ik een zangcarrière serieus te overwegen. Ik realiseerde me, dat ik op die manier, juist als Nederlandse, meer aandacht zou kunnen opeisen voor de Mexicaanse muziek; aandacht, die ze op dit moment in Mexico onvoldoende krijgt, door de grote invloed van de Amerikaanse popmuziek.’’
 
       Sindsdien heeft Caroline hard gewerkt om de authentieke volksmuziek in al haar variatie van ritmes (huapangos, corridos, sones, rancheras, boleros, etc.) onder de knie te krijgen en onder begeleiding van Mexico’s beste zangleraar, Manuel Peña, werd haar stem geschoold. Om zoveel mogelijk ervaring op te doen, trad ze op door heel Mexico, waar ze maar gevraagd werd; bij culturele instellingen, dorpsfeesten, diners, theaterprogramma’s, folkloristische festivals, in cantinas, restaurants, etc., steeds begeleid door de beste musici van Mexico.

       Na een jaar nam Caroline, inmiddels beter bekend als ‘Carolina de Holanda’, haar eerste cd op met Mariachi Arriba Juarez, een productie in eigen beheer, die werd opgedragen aan haar grote voorbeeld María de Lourdes.
De Mexicaanse platenmaatschappij Discos Continental bood de Nederlandse al snel een contract en kwam in 2001 met de eerste productie, een samenwerkingsproject met drie muzikale grootheden uit de Mexicaanse volksmuziek: Alberto Angel “El Cuervo”, Humberto Cravioto en Valente Pastor, een trio beter bekend als ‘Los 3 Tenores Mexicanos’. 


       Een jaar later kwam de tweede cd uit, ‘Sentimientos de México’, een selectie met rustige rancheras, begeleid door de beroemde Mexicaanse gitarist Elías Torres.

   

       Maar de belangstelling voor Carolina kwam niet alleen vanuit Mexico. Vooral in haar geboorteland is in de nationale pers veel aandacht besteed aan het bijzondere verhaal van Carolina de Holanda. Dit leverde haar diverse optredens op, op zomerfestivals, in folkcafé’s, theaters, etc.. 
In de winter van 2002 was ze te gast op Paleis Soestdijk, op uitnodiging van ZKH Prins Bernhard, die met haar zijn liefde voor Mexico en de Mexicaanse muziek wilde delen. In juni 2004 zong ze voor de hele Koninklijke familie op uitnodiging van Koningin Beatrix, die haar vader op zijn 93-ste verjaardag wilde verrassen met een privé-concert van Carolina de Holanda
Ook de Nederlandse radio en tv hebben Carolina ontdekt. Zo was ze in de maand juli te gast bij de Wereldomroep, tevens bij het programma Kunststof van Radio 1 en maakte Tros Twee Vandaag een portret van haar. Eerder al, in 2002, was ze te zien in het muzikale reisprogramma van Cor Bakker.
 
       Ook enkele andere landen hebben inmiddels kennis mogen maken met de stem van Carolina. Ze heeft o.a. opgetreden in Argentinië, Zwitserland en de Verenigde Staten, waar ze in Miami een prijs in ontvangst nam, als beste buitenlandse vertolkster van de Mexicaanse muziek. Deze successen hebben Carolina ervan overtuigd, dat ze juiste weg is ingeslagen.

,,Het feit dat ik uit Nederland kom en de Mexicaanse volksmuziek op authentieke wijze zing, wekt nieuwsgierigheid op bij de mensen en zo hoop ik beetje bij beetje mijn doel te bereiken: de Mexicaanse muziek bij een groot en breed publiek onder de aandacht brengen en zo, op mijn manier, María’s levenswerk ten behoeve van de folklore van Mexico voortzetten.’’

 
       Dit doel lijkt steeds dichterbij te komen nu de belangstelling voor Carolina de Holanda in een stroomversnelling is geraakt. In Mexico kwam de volgende productie uit: ‘Cuando México Canta’. 

 

 

       Op deze vrolijke cd zijn vele liedjes te vinden uit het repertoire van María de Lourdes, steeds begeleid door de beste Mexicaanse mariachis. Een inmiddels herkenbaar geluid in Nederland, vandaar dat platenmaatschappij Dee2 besloot deze cd ook hier uit te brengen. Op de cd staan naast solonummers tevens diverse duetten, onder andere met Lázaro de Lourdes, zoon van María de Lourdes.

Inmiddels is de vierde Cd verschenen : ´Con Amor Eterno´.

 

 

       In de zomer van 2005 heeft Carolina een mooie CD opgenomen  bij Peter Bartholomé in de Eurode Studio te Kerkrade. Moderne opname-technieken maakten het mogelijk om in Mexico opgenomen begeleiding van hoofdzakelijk "Mariachi Arriba Juárez van Oswaldo Vásquez" samen te voegen met eigen opnamen in de Eurode-Studio.
Bovendien werd "Cruz de Olvido" geheel hier opgenomen met hulp van de accordionist Martin Krousen en zanger-gitarist Henk Vos. Dit laatste nummer werd ook geintegreerd in de nieuwe Cd van de formatie "Borderline" en ondertussen regelmatig gedraaid op de radiozender van Limburg 1 bij Hubert van Hoof !

Wilt u in bezit komen van deze prachtige Cd, kunt u contact met ons opnemen !

 
2008 Nieuwe cd!!
'Así se siente México' is de titel van de vijfde cd van Carolina de Holanda. Het bevat 15 'canciones', die samen een goed beeld geven van de variatie binnen de Mexicaanse muziek: up tempo-liedjes met mariachi, vrolijke liedjes uit het noorden met accordeon, maar ook romantische liedjes met uitsluitend gitaren. Grote componisten komen voorbij van Juan Gabriel tot José Angel Espinoza "Ferrusquila" zonder Juan Zaizar, Álvaro Carrillo, Federico Méndez en José Alfredo Jimenez te vergeten. Met deze cd ging ook een lang gekoesterde wens in vervulling van Carolina, namelijk een duet opnemen met haar grote voorbeeld María de Lourdes. 'Recuerda' werd hiermee één van de hoogtepunten van deze cd. Voor bestellingen graag contact opnemen via dee2records.

Een artikel op het blog van Wordpress.com ! (Spaanstalig!)

Back

Impressum