María de Lourdes, 10 jaar geleden overleden….

Op 6 november 2007 was het precies 10 jaar geleden dat familie, vrienden, fans en bewonderaars van María de Lourdes werden opgeschrikt door de nieuwsmelding dat de Mexicaanse zangeres geheel onverwacht op Schiphol was overleden toen zij, na een succesvolle concerttoer door Nederland, op het punt stond om naar haar vaderland terug te keren.
De verslagenheid zowel in Mexico als in Nederland was groot. Hoe pijnlijk waar werden opeens de woorden van het liedje “México lindo y querido”, die zijzelf zo vaak gezongen had. “Mooi, dierbaar Mexico, als ik ver van jou sterf, laat ze dan zeggen dat ik slaap en me naar jou terugbrengen…..”
Enkele dagen later vond in Mexico-stad haar begrafenis plaats. In de basiliek van de donkere Maagd van Guadalupe werd een dodenwake bij haar kist gehouden en een mis voor haar opgedragen. Daarna vertrok de rouwstoet naar plaza Garibaldi, het plein van de Mariachimuzikanten, waar familie, volk, artiesten en honderden Mariachi een laatste eerbetoon brachten aan hun Ambassadrice van het Mexicaanse lied. Massaal klonk het “Cruz de olvido” ten afscheid en er was oprecht verdriet en er waren tranen bij de velen die van deze warme en hartelijke vrouw gehouden hadden. Vervolgens werd zij in kleine kring begraven in het familiegraf op begraafplaats Panteón Jardin.

Twee weken later werd in Mexico, op plaza Garibaldi, het standbeeld van María de Lourdes onthuld. Ze had er zo naar uitgekeken, maar had het niet meer mogen meemaken…..

Stichting María de Lourdes, de stem van Mexico wil hier, 10 jaar na het overlijden van de Ambassadrice van het Mexicaanse lied, nog eens in het bijzonder bij stilstaan. In Mexico zal een speciaal eerbetoon voor haar gehouden worden en de Mexicaanse televisie zal een herdenkingsprogramma uitzenden.
In de afgelopen 10 jaar hebben fanclubs, onze stichting, Carolina de Holanda en een aantal mensen in Mexico zich ingezet om de herinnering aan María de Lourdes levend te houden en haar werk voor de Mexicaanse muziek voort te zetten, maar het gemis blijft groot…

Viva María de Lourdes, we zullen je nooit vergeten!

 

Internetlinks : ESTO  en  Milenio.com

   

Impressum