Optreden in Maastricht 2005

 CONCERT IN LA BONBONNIÈRE OP 27 NOVEMBER 2005.


       Op deze zondagmiddag in november, in het reeds winterse Maastricht, trad Carolina de Holanda voor de 2e maal op in la Bonbonnière. 
Was het eerste optreden in 2003 nog voor een zeer bescheiden publiek geweest, deze keer mocht zij zich in een aanzienlijk grotere opkomst verheugen. 
De mooie, oude theaterzaal van de voormalige Maastrichtse schouwburg was dan ook gezellig gevuld met een publiek dat er duidelijk zin in had.
Waren er in 2003 nog maar 4 mariachimuzikanten die Carolina begeleidden, nu stond zij daar met de 7 muzikanten tellende mariachi Los Tarascos: 3 violen, gitaar, guitarrón, vihuela en trompet en allen gekleed in de originele charrodracht.
Dit concert zou tevens een eerbetoon zijn aan Carolinas grote voorbeeld de onvergetelijke Maria de Lourdes, die in deze maand november alweer 8 jaar geleden zo onverwacht op Schiphol overleed, toen zij na een reeks succesvolle concerten in Nederland naar Mexico terug wilde keren.
Reeds bij de eerste warme klanken van de Mexicaanse muziek reageerde het publiek enthousiast en waande zich in het zonnige Mexico.

Op de volgende foto's kunt u klikken voor een vergroting !

 

 

       Carolina kwam op in een jurk met schitterende kleuren uit Chiapas, staat in het uiterste zuiden van Mexico. Al zingend nam zij haar publiek mee op haar muzikale reis door Mexico. 
Uit verschillende streken van het land zong zij vele, zeer afwisselende liedjes uit het zo rijke Mexicaanse muziekrepertoire. Prachtige melancholieke rancheras als “Paloma negra” of huapangos als “Cielo rojo” wisselde zij af met vrolijke sones uit Veracruz of Jalisco, waaruit maar weer eens duidelijk bleek hoezeer vrolijkheid en melancholie in Mexico hand in hand gaan.
In het publiek bevond zich die middag ook schrijfster Elle Eggels, bekend van haar boeken: “Het huis van de zeven zusters”, “Het godencomplot” en “De blauwe sinaasappelboom”. Elle Eggels verbleef veel in Mexico en zij was in 2003 zo enthousiast over Carolina dat zij in haar de hoofdpersoon zag uit haar destijds nieuwe boek “De blauwe sinaasappelboom” en haar daarom vroeg te willen zingen bij de presentatie van het boek.

a

  

       Na de pauze verscheen Carolina in charrokostuum met Mexicaanse mantel.
Een speciaal optreden was ingelast voor Pedro Pozos, violist en leider van Los Tarascos.
Hij speelde “la Rondinela” een Mexicaans stuk voor viool met veel invloeden uit de zigeunermuziek. Het publiek genoot van zijn virtuoze vioolspel en Pedro kreeg dan ook spontaan een staande ovatie.
Een groep in Zuid-Limburg wonende Mexicanen zorgde voor de typisch Latijns-Amerikaanse sfeer. Natuurlijk mochten nummers als “Volver volver” en “México lindo y querido” niet ontbreken, liedjes die deze in Nederland wonende Mexicanen waarschijnlijk weer even naar hun vaderland deden terugverlangen. Er werd vol overgave geklapt en meegezongen en om talloze verzoeknummers geroepen.

 

       Carolina en Los Tarascos gingen daar op een leuke manier op in en deden hun best de verzoeken in te willigen, ook als die nummers niet echt van te voren waren ingestudeerd.
Ook mariachi Los Tarascos had duidelijk plezier in het optreden, er werden grapjes gemaakt en vele “gritos del alma” geslaakt. Dit zijn de typische Mexicaanse vreugdekreten die Mexicaanse muzikanten gewend zijn onder het spelen te laten klinken.
De duur van het concert liep behoorlijk uit, maar iedereen genoot en na afloop kwamen er talloze enthousiaste reacties van het publiek en herhaaldelijk werd er geïnformeerd wanneer Carolina de Holanda haar volgende optreden heeft in Maastricht.

a

a© Toos Zeguers 2005

BACK UP

Stichting Maria de Lourdes
De stem van Mexico