Mexicaanse moederdag met Carolina de Holanda.

MAART 2011.

      DEURNE - Mexico heeft haar vanaf het begin af aan omarmd, gekoesterd en geprezen als vertolkster van het Mexicaanse lied. Een bijzondere prestatie voor een Nederlandse die slechts door een samenloop van omstandigheden op het podium terecht kwam. In Mexicaanse kleding, met Mexicaanse muzikanten, voor Mexicaans publiek. Carolina de Holanda woonde tien jaar lang in het kleurrijke land in Midden-Amerika en nam daar diverse cd’s op met traditionele volksmuziek. Inmiddels is ze al enkele jaren terug in Nederland en zondagmiddag 8 mei staat ze met haar orkest Los Tarascos in het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne.!

 

Het was de wereldberoemde zangeres María de Lourdes die Carolina de Holanda in 1997 in Mexico voor de leeuwen gooide. Carolina was al jaren één van haar grootste fans. Ze vertrok op 25-jarige leeftijd naar Mexico om de taal en cultuur te leren en kwam daar in contact met haar idool, die al snel de jonge Nederlandse bij haar in huis nam. Zo gebeurde het dat Carolina de kans kreeg María de Lourdes op de voet te volgen tijdens haar werk in Mexico. Vanuit de coulissen... Tot het moment dat María de Lourdes haar het podium op vroeg. ,,Ik had nog nooit gezongen en begreep niet waarom María dit wilde”, weet Carolina nog goed. ,,Maar zij zei me: ‘Vertrouw op mijn oordeel en laat mijn volk zien wat de Mexicaanse muziek in het buitenland te weeg kan brengen’.”
Zo gezegd zo gedaan. Carolina begon een jarenlange vocale studie en startte een muzikale reis door Mexico langs vele dorpsfeesten, culturele evenementen, theaters, arena’s en ‘cantinas’. Ze ontpopte zich tot een gerespecteerde exponent van de Mexicaanse muziek. Nam vijf cd’s op, deelde het podium met diverse grote namen, zong voor vele (ex)presidenten en reisde met haar muziek naar Argentinië, Zwitserland, Amerika, Colombia, Spanje en Indonesië.
Haar vaderland bleef niet achter. De kranten pikten het bijzondere levensverhaal van Carolina op en via tv-programma’s als Cor Bakker Op Reis, Jörgen Rayman Is Laat, Jos Brink en TweeVandaag leerde het Nederlandse publiek haar kennen. Zelfs het Koninklijk Huis wist haar te vinden. Toen prins Bernhard zijn 93ste verjaardag wilde vieren wist Koningin Beatrix geen mooier cadeau te bedenken dan Mexicaanse livemuziek voor de prins, die een groot liefhebber was van de gevoelige liederen uit het land dat hij zo graag bezocht. Carolina verzorgde dit privé verjaardagsconcert in 2004 op Paleis Soestdijk.

 

Pedro Pozos

 
Prins Bernard was zeker niet de enige Nederlander die geraakt was door de Mexicaanse muziek. María de Lourdes mocht in de jaren 90 rekenen op een grote schare fans en zong jaarlijks de meest prestigieuze zalen vol zoals Carré, Vredenburg, Dr Anton Philipszaal en De Doelen. Na het plotselinge overlijden van María de Lourdes in 1997 op Schiphol heeft Carolina beetje bij beetje dit publiek voor zich gewonnen. ,,Ik zal mijzelf nooit met María de Lourdes vergelijken, die één van de grootsten van Mexico was. Maar ik heb van haar veel geleerd over de Mexicaanse muziek. Over de geschiedenis van de liederen, de componisten, de kleding, de authentieke manier van vertolken en natuurlijk de expressie, de passie. Op basis van haar lessen heb ik een eigen stijl kunnen ontwikkelen, die gelukkig door het publiek wordt gewaardeerd.”
Carolina wordt in Deurne begeleid door Mariachi Los Tarascos dat onder de muzikale leiding staat van de jonge talentvolle violist Pedro Pozos uit Veracruz.
Het concert begint om 15.00 uur en de kaarten kosten op internet 14 euro (via www.ccdeurne.nl) en aan de kassa 15,50 euro.
Zie ook www.carolinadeholanda.nl.

 

HOME

Stichting Maria de Lourdes
De stem van Mexico