SEMANA DE MEXICO 2009 IN BARCELONA

       


       Elk jaar op 15 september viert heel Mexico zijn onafhankelijkheid, het moment dat het verlost werd van het Spaanse juk van 3 eeuwen kolonialisatie. De kreet van de onafhankelijkheid (El Grito de la Independencia), waarmee Miguel Hidalgo in 1810 het volk opriep in opstand te komen tegen de Spanjaarden en zo het startsein gaf tot de revolutie, wordt op die dag in heel het land, in elke stad en dorp herhaald en deze herdenking wordt uitbundig gevierd.
Dit gebeurt niet alleen in Mexico, maar ook alle Mexicanen die zich elders in de wereld bevinden herdenken en vieren dit belangrijke moment.

Zo ook de Mexicaanse gemeenschap in Barcelona. Het Culturele Genootschap “Calli Mexica” had dit jaar Carolina de Holanda uitgenodigd het feest samen met hun mariachi Semblanza in Barcelona te komen opluisteren. Namens stichting María de Lourdes, de stem van Mexico, waren wij als bestuur natuurlijk van de partij.
Het had die dinsdag, 15 september, nogal geregend in Barcelona en de Spaanse zon was de hele dag nergens te bekennen geweest. We maakten ons dan ook een beetje zorgen over de feestelijkheden die deze avond in het Poble Espanyol in de open lucht moesten plaatsvinden.

Het Poble Espanyol, gelegen op de berg Montjuïc, is een erg mooi en romantisch Spaans dorp, dat bestaat uit huizen en gebouwen zoals die in diverse streken van Spanje voorkomen, een dorp dat speciaal gebouwd werd ter ere van de Wereldtentoonstelling die in 1929 in Barcelona gehouden werd.


       Toen we vroeg in de avond het plaza Major (centrale plein) betraden was het er nog vrij rustig. Rond het plein stonden tentjes waar Mexicanen hun typische culinaire gerechten en ook artesanías (handwerk) en souvenirs verkochten en er klonk Mexicaanse muziek uit de luidsprekers. Naarmate de avond vorderde werd het echter steeds drukker en drukker en….. Tlaloc, de regengod van de Azteken, bleek de Mexicanen goedgezind, want het bleef droog. Toen om 22.00 uur “El Grito” plaatsvond was het zelfs warmer geworden en stonden er sterren aan de hemel.

Inmiddels hadden zich duizenden mensen op het plein verzameld, waaronder veel jonge Mexicanen. Op het balkon van het voornaamste gebouw aan het plein verscheen de burgemeester van Barcelona en de Mexicaanse consul señor Jaime García Amaral plus een gevolg van belangrijke personen die voor de feestelijkheden waren uitgenodigd.
De burgemeester opende de ceremonie met een toespraak en er kwam een muziekcorps het plein op met de Mexicaanse vlag die vervolgens aan de Mexicaanse consul werd overgedragen. Deze zwaaide met de vlag, schreeuwde vervolgens vanaf het balkon “El Grito de la Independencia”, ter herinnering aan de oproep van Hidalgo199 jaar geleden en luidde traditiegetrouw de klok, waarna het volk luidkeels “Viva! Viva! Viva México!” schreeuwde en geestdriftig met vlaggen zwaaide. Het Mexicaanse volkslied klonk en dit was, zo tussen die duizenden enthousiaste Mexicanen, een heus kippenvelmoment…..

Mariachi Semblanza


       Kort hierna betrad mariachi Semblanza de vaste kiosk aan het plein en speelde het eerste nummer, waarna Carolina de Holanda op kwam in een schitterende Tehuanajurk (dracht uit de Mexicaanse staat Oaxaca) en begon te zingen. Al spoedig zong en wiegde iedereen uitbundig mee met de muziek, een prachtig gezicht als je zo van bovenaf op die deinende en met vlaggen zwaaiende massa neerkeek. Carolina richtte zich afzonderlijk tot de diverse staten van Mexico, waarop door de desbetreffende aanwezigen enthousiast gereageerd werd. Het werd een schitterend feest en Carolina oogstte veel succes met haar optreden.

Carolina de Holanda


Bestuur van de Stichting Maria de Lourdes en fans waren meegereisd !

   Aanbevolen link naar recensie op de site van  "LatinoaméricaExterior"!

© Toos Zeguers 2009

BACK

Stichting Maria de Lourdes
De stem van Mexico