Afscheid van de Club de Admiradores de María de Lourdes

 zondagmiddag 14 januari.


       Op zondagmiddag 14 januari vond in Partycentrum de Vossenberg te Epe op de Veluwe de laatste bijeenkomst plaats van de Club de Admiradores de María de Lourdes.
Het bestuur vond dat nu, 10 jaar na het overlijden van María de Lourdes, het tijdstip gekomen was een punt te zetten achter de fanclub. Aangezien het meeste materiaal van María de Lourdes onder de liefhebbers verspreid was en het ledenaantal langzaam maar zeker terugliep was het duidelijk dat hun missie er op zat..... 
       Er waren ruim 20 leden aanwezig en in het rustieke zaaltje van de Vossenberg zaten we allen gezellig om een grote tafel met koffie en een stukje gebak.
       De voorzitster opende de bijeenkomst en samen blikten we terug op ruim 12 jaar Club de Admiradores, op de gezellige bijeenkomsten, de Mexicaanse weekenden op de boerderij in Friesland, op de lange Nieuwsbrieven, boordevol informatie van Caroline uit Mexico.
       En dan was er natuurlijk hier in ditzelfde Vossenberg het bezoek van María de Lourdes zelf, op 26 oktober 1997, slechts enkele dagen voor haar plotselinge dood. Met een antieke koets met paarden werd zij destijds opgehaald en door de Veluwse bossen naar de Vossenberg gereden. Ze had zich als een échte koningin gevoeld, zei ze later.
Caroline, die tot aan haar vertrek naar Mexico in 1996 secretaris van de Club de Admiradores was geweest, had zich na María de Lourdes’ dood als Carolina de Holanda ontpopt als een voortreffelijke vertolkster van het Mexicaanse lied.

       Verder was er veel waardering voor de in 2002 opgerichte stichting María de Lourdes, de stem van Mexico, die zich nu in Nederland inzet om het werk van María de Lourdes voor het behoud van de Mexicaanse muziek voort te zetten. Er was ook veel lof voor de mooie en uitgebreide website van deze stichting.

foto is aanklikbaar !

       Het bestuur had een dvd samengesteld met een compilatie van de mooiste momenten uit 12 jaar Club de Admiradores. Onder het genot van een drankje blikten we samen terug op de vele, vaak grappige herinneringen.
Op tafels langs de muur lagen de Mexicaanse spullen uitgestald (met de hand geborduurde kleedjes, sjaals, bloesjes e.d.) die de Club nog in bezit had en eenieder kon daarvan uitzoeken en meenemen wat hij graag hebben wilde, net zoals van foto’s, posters, affiches en tekstboekjes. Ook werden er nog de nodige cd’s en dvd’s besteld. Verder lagen de talrijke en enorme fotoalbums van de Club ter inzage en die gaven een mooi en uitvoerig beeld van María de Lourdes’ bezoeken en concerten in Nederland.
       Ondertussen konden we op het grote t.v.-scherm genieten van een foto-cd met muziek die vele schitterende foto’s bevatte uit het hele leven van María de Lourdes.

       Nadat het hoofdstuk “financiën” was afgehandeld kwam het beeldje van María de Lourdes
(replica van het grote standbeeld in Mexico) aan de orde. María had dit beeldje op die gedenkwaardige dag in oktober 1997, hier in de Vossenberg, aan de Club geschonken.

       Op elke fanclubdag had het bestuur het beeldje trouw meegebracht en stond het opgesteld op een apart tafeltje voorzien van een brandende kaars en bloemen.
Wat ging er nu met dit beeldje gebeuren? María de Lourdes had het beeldje aan de fanclub geschonken en niet aan de voorzitster persoonlijk, maar niemand van de leden zou er bezwaar tegen gemaakt hebben als zij het nu zelf zou behouden, gezien haar inzet voor de Club in die 12 jaar
.

       Het bestuur had daar echter een andere mening over. Nadat zij er 10 jaar lang “op hadden mogen passen” vonden ze dat het nu Caroline toekwam. Zonder háár inzet, zonder al haar werk in Mexico voor María de Lourdes en de Mexicaanse muziek, zonder al haar voortdurende informatie naar de Club toe, zou de Club de Admiradores al lang niet meer bestaan hebben.
Bij het horen van deze woorden viel Caroline stil en kwamen de tranen……..
Natuurlijk was zijzelf van mening dat het bestuur het beeldje ook verdiend had, maar iedereen vond het een prachtig gebaar naar Caroline toe en was het er roerend mee eens dat het beeldje naar haar zou gaan. Wat de toekomst verder ook mocht brengen, Caroline had 10 jaar van haar leven volledig aan María de Lourdes en aan de Mexicaanse muziek gewijd en daarmee deze blijk van waardering dik verdiend. Bestuur van de Club de Admiradores; grote klasse!

 

       Na dit emotionele moment genoten we samen van een videoband uit Mexico met bijzonder unieke beelden en muziek van María de Lourdes tijdens het feest van la Virgen de Guadalupe op 12 december. Jarenlang zong María de Lourdes op die dag met haar leerlingen en andere Mexicaanse zangers liedjes ter ere van la Virgen de Guadalupe in de beroemde basiliek in Mexico-stad.
Een van de leden had namens ons allen een erg mooi tegeltje van Fries aardewerk laten maken waar met de hand de afbeelding van María de Lourdes op geschilderd was en met de eenvoudige tekst: “Club de Admiradores de María de Lourdes, Muchas gracias”, dit als dank aan de leden van het bestuur, die hierdoor zeer verrast en aangedaan waren.
       Caroline kreeg een “knuffel” in de vorm van een teddybeer, een erg leuk idee temeer omdat María de Lourdes ook altijd beren cadeau kreeg en er een hele verzameling op na had gehouden. Hierna werd het buffet opgediend en eenieder liet zich de maaltijd goed smaken.
Als “toetje” zong Caroline nog enkele liedjes voor ons en vervolgens luisterden we samen naar het afscheidsliedje “Las golondrinas” dat destijds ook in de herdenkingsdienst voor María de Lourdes in de kerk te Hilversum werd gespeeld.
       Ter afsluiting keken we allen, elkaar bij de hand houdend, naar het laatste t.v.-optreden van María de Lourdes in Nederland op 4 november 1997. “Abrázame, y no me digas nada, sólo abrázame……” zong ze. “Omhels me en zeg maar niets, omhels me alleen…….”Twee dagen later was ze dood…… De voorzitster beëindigde hierna dan ook deze laatste bijeenkomst van de Club de Admiradores de María de Lourdes met de woorden: “María zingt “omarm mij”. Dat hebben wij altijd gedaan en dat zullen we altijd blijven doen!”

foto is aanklikbaar !

       Het moment brak aan om langzaam en toch ook met iets van weemoed van iedereen afscheid te nemen. Deze laatste samenkomst van de Club de Admiradores de María de Lourdes was een erg mooie middag geweest, integer en oprecht, zoals de Club al die jaren had gefunctioneerd en voordat iedereen zich in de diverse richtingen van het land ging verplaatsen viel vlug nog de suggestie om t.z.t. een reünie te houden. Wie weet?!       Het bestuur liet weten dat de Club de Admiradores haar deuren niet helemaal zou sluiten, maar dat ze op een kiertje zouden blijven voor degenen die nog cd’s of dvd’s van María de Lourdes wilden bestellen.

 

a© Toos Zeguers 2007

BACK UP

Stichting Maria de Lourdes
De stem van Mexico